Aracınıza Ozon Tedavisi O3

Ozon, yüksek reaktivitesi sayesinde çeşitli organik ve inorganik molekül ve atomlar ile reaksiyona girerek onları oksitler. Bu reaksiyonlar sonucunda havadaki bakterileri ve mikropları etkisiz hale getirerek sterilizasyon sağlanmış olur. Reaksiyon süresini tamamladıktan sonra ozon molekülleri oksijene dönüşmeye başlar. Bu özelliği sayesinde ozon diğer dezenfektan maddelerinin aksine atık madde bırakmaz ve yan ürün oluşturma riski taşımaz. 

Ozonla yapılan çalışmalar sonucunda, ozonun güçlü bir oksidan olması sayesinde havada;

1- Mikrop kırıcı,
2- Koku giderici , 
3- Ortamı kirleten pek çok organik molekülün yok edicisi olarak kullanılabileceği ispat edilmiştir.

Ozonun Yok Ettiği Kokular ;

Hayvan kokuları

Yangın kokuları

Banyo kokuları

Halı kokuları

Sigara kokuları

Lağım kokuları

Alkol kokuları

Küf kokuları

Boya kokuları

Yemek kokuları

Kömür kokuları

Su kokuları

Benzin kokuları

Karbonmonoksit kokuları

Medikal kokuları

Balık kokuları

Soğan kokuları

Yanık yemek kokuları

Sarımsak kokuları

Et, tavuk ve balık kokuları

Çöplük kokuları

Arıtma tesisi kokuları

Hastane kokuları

Propan gazı kokuları vb

Leş kokuları

Yanık yemek kokuları

Yağ kokuları

 

 

 

Kullanım Alanları:
Ozon, bütün virüs, bakteri, mantar ve küf çeşitleri için yok edici bir etkiye sahiptir. Klordan 52 kat daha güçlü ve 3125 kez daha etkili en doğal dezenfektandır. Bu nedenle otel, restoran, sinema ve yolcu taşıma araçları gibi insanların yoğun olduğu ortamların havasını sterilize eder ve hava yolu ile bulaşabilecek hastalıkları engellemekte yardımcı olur.

AlphOzone, iş yerlerinde, barlarda, restoranlarda, kafelerde, hastanelerde yani insanın olduğu her yerde ortam havasını temizlemekte, yemek kokularını, sigara dumanını ve kokusunu yok etmektedir.

- Restoranlar & Fast-Foodlarda
- Endüstriyel Mutfaklarda
- Baca Kokusu Arıtma Sistemlerinde
- Gıda Sektöründe
- Ortam Havalandırma Sistemlerinde

Uygulama Şekli:

Cihaz boyutunun küçük olmasından dolayı mutfak havalandırma kanallarına kolayca uygulanabilir. Montaj kolaylığı ile tüm havalandırma kanallarına uyumludur.

AlphOzone sistemde basınç kaybı yaratmaz, uygun ve düşük maliyetli fan seçiminde kolaylık sağlar, kanal içerisinden geçen gazın sıcaklık limitinde herhangi bir sınırlama yoktur.

Dezenfektanların Oksitleme Güçleri:

Ozon

2.07

Hidrojen Peroksit

1.77

Permanganat

1.67

Klordioksit

1.57

Hypochlorous Asit

1.49

Hypobromous Asit

1.33

Klor Gazı

1.36

Oksijen

1.23

Brom

1.09

Hipoklorit

0.94

Klorit

0.76

İyot

0.54

 

Ozon; 3 adet oksijen atomunun birleşerek meydana gelen kimyasal bir bileşik olarak tarif edilebilir. Etkileyici bir kokusu vardır. Renksizdir.

Atmosferde oksijen atomu, oksijen ve ozon olarak bulunur. O2 olarak belirtilen iki adet oksijen atomundan meydana gelen oksijen molekülü yüksek gerilime maruz kaldığı zaman ayrılarak oksijen molekülü ile birleşerek 3 atomun meydana getirdiği (O3) ozon oluşur. Ozon kararsız bir gazdır. Ozon yağmurlu havalarda yıldırımlar sonucu oluşan yüksek elektrik gücüyle oluşur ve fresh bir koku yayılarak kendini hissettirir. Ozon gazı atmosferin en üst kısmını çepeçevre kuşatarak güneşin ultraviole ışınlarını filtre ederek dünyaya gönderir. Ozon gazı gökyüzünün mavi görünmesini sağlar.

Ozon tabakası dünyadaki yaşam için çok önemlidir. Kloroflorokarbon içeren maddeler ozon tabakasına zarar vererek incelmesine veya delinmesine sebep olmaktadır. Bu maddeler klor türevleri, polistren köpükler, sprey ve airesollerdir.

Ozon oda sıcaklığında tekrar çözülerek oksijene dönüştüğünden depolanması mümkün değildir. Kullanıldığı yerde ve zamanda üretilmesi gerekir.

Ozon gazı kararsız bir molekül olması nedeniyle oksidasyon gücü çok yüksektir.

ozon'un tarihi serUVENİ

 

Ozon gazı ilk defa Alman Kimyager Christian Fredrick Schönbein tarafından 1840 yılında İsviçrede keşfedildi ve bu gaza OZON ismi verildi.

Ameliyathanelerde dezenfektan olarak kullanılması 1856 yılı başlangıç oldu.

Ozon gazını Christian Fredrick keşfetmesine rağmen 1900 yılında Nicola Tesia patent aldı. Aynı yıl soğuk hava depolarında et ve sebzelerin korunması amacıyla kullanılmaya başlandı. Dr. Albert Wolf 1. Dünya Savaşı sırasında kangren ve yaraları iyileştirmede ozon gazını kullandı.

Dr Otto Warburg kanser hücresinin oksijen azlığından meydana geldiğini tespit edip yayınladığı bildiri ile 1931 ve 1944 yılı nobel ödülü sahibi olmuştur.

Meyvelerde meydana gelen maya ve küfün yayılmasını önlediği 1939 yılında tespit edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır.

Dr J. Hansler 1957 yılında medikal alanda kullanılan ozon jeneratörüne patent aldı.

Dr. George Freibott AIDS hastalığını ozonla tedavi etmeyi 1979 yılında denedi.

Dr. Horst Kief ozonun AIDS tedavisinde başarılı olduğunu 1980 yılında öne sürdü.

1992 yılından bu yana yanık tedavilerinde kullanılmaya başladı.

Kızılay Hastanesi 1998 yılında dezenfektan olarak kullanılmaya başladı.

Su üretim tesislerinde kullanılmaya başlaması 2000'li yılların başında oldu ve hızla yayıldı.

Şehir suyu arıtmada ilk olarak Çin ozon kullanmaya başladı.

Tüm yaşam alanlarında kullanılmaya başlamasıyla hızla yaygınlaştı.

Ozon için söylenebilecek en önemli not yüksek konsantrasyondaki ozonun verdiği rahatsızlık kendini belli ettiğinden farkında olmadan ozon gazından zarar görmek mümkün değildir.

 

Ozon nasıl üretilir ?
Plazma akım metodunda oksijen (O2) elektrik akımından geçirilmesi sırasında oksijen molekülü parçalanarak, reaktif serbest oksijen atomuna dönüşür. Serbest oksijen atomları moleküler oksijenle karşılaştığında son derece kararsız olan ozon molekülü (O3) oluşmaktadır. Ozon hızlı bir şekilde moleküler oksijene (O2) ve serbest oksijen atomlarına (O) dönüşmektedir. Daha sonra yeniden diğer serbest oksijen atomlarıyla birleşebileceği gibi, serbest oksijen atomları moleküler oksijene dönüşebilmektedir. Bu moleküler ortamdaki diğer reaktiflerle de reaksiyona girebilmektedir. Bu nedenle ozon son derece reaktif bir bileşen olarak tanımlanmaktadır (Güzel-Seydim ve ark, 2004).

Ozonun element florin, klorin trifluorid, atomik oksijen ve hidroksil radikalinden sonra termodinamik oksidasyon potansiyeli en yüksek olan 5. bileşen olduğu belirtilmektedir (Ketteringham ve ark. 2006).

Plazma akım yönteminde, biri yüksek akım diğeri alçak akım elektrotu olmak üzere iki adet elektrot kullanılmaktadır. Yeterli kinetik enerji olması durumunda elektrotlar oksijen molekülünü ayrıştırır ve her bir oksijen atomundan bir ozon molekülü oluşur. Jeneratörden hava geçirilmesi durumunda %1-3 ozon üretilebilirken, saf oksijen kullanılması durumunda bu değer %6-8’e çıkmaktadır. Ozon gazı, kendiliğinden oksijen atomlarına parçalandığı için depolanması mümkün değildir (Güzel-Seydim ve ark, 2004).

Saf ozon suda kısmen çözünür ve diğer gazlarda olduğu gibi sıcaklık arttıkça çözünürlüğü azalır. Yüksek enerjili bir molekül olan ozonun, oda sıcaklığında yarılanma süresinin 20 dk olduğu ve bu süre sonunda kalıntı bırakmadan oksijene parçalandığı belirtilmektedir (XU, 1999) .

Ozon uygulamalarında kullanılan ekipman jeneratörler, gazın ürünle temas ettiği tanklar, gazdan arıtma sistemleri, ozon imha üniteleri, filtreler ve egzoz sistemlerinden oluşur.

Kimyasal ve fiziksel özellikleri

 

Birim

Değer

Molekül formülü

-

O3

Molekül ağırlığı

g / mol

48

Renk

-

Açık mavi

Koku

Yarılanma ömründen sonra koku kalmaz

Sudaki çözünürlük

0,64

0,64

Yoğunluk

g / l

2,144

El.Kimyasal pot

V

2,07

 

 

OZON GAZI SICAKLIK VE YARILANMA ÖMRÜ

GAZ

SIVI

Sıcaklık °C

Süre

Sıcaklık °C

Süre

-50

3 ay

15

30 dakika

-35

18 gün

20

20 dakika

-25

8 gün

25

15 dakika

20

3 gün

30

12 dakika

120

1,5 saat

35

8 dakika

250

1,5 saniye

 

 

 

Ozon Jeneratör Tanımı:

AlphOzone,  havayı ozonla temizleyen, mevcut ortamdaki oksijeni zenginleştiren, havadaki mevcut patojenleri yok eden bir cihazdır. 

AlphOzone marka ozon jeneratörü 120 Watt elektrik gücünden başka bir sarf malzemeye gereksinimi olmadan 10 g/saat ozon gazı üretmektedir. Modüler olduğu için sistemin tamamen durması söz konusu değildir ve aynı zamanda bu modülerlik sayesinde servisi hızlı ve kolaydır.

AlphOzone marka ozon jeneratörü ortama havasında bulunan % 21 oksijeni plazma akımı (plasma discharge) yöntemi ile 14.000 Hz de parçalayarak, reaktif serbest oksijen atomuna dönüştürür. Serbest oksijen atomları moleküler oksijenle karşılaştığında ise son derece kararsız olan ozon molekülünü oluşmaktadır.

Ozon gazı dünyada üretilebilen en güçlü dezenfektandır. Kokuya neden olan bakterilerin hücre duvarını yıkarak yok olmasına sebep olur. Dünyada bilinen bakteri, virüsler, küf, spor, jerm ve mantarların %99.99 ‘unu yok ettiği söylenmektedir. Klordan 52 kat daha güçlü ve 3125 kat daha hızlı dezenfeksiyon sağlar.